Skip to content

Houtrotreparatie


Wanneer u uw kozijnen eens goed bekijkt, ziet u het opeens: kleine zachte plekken of barstjes in het schilderwerk. Dat ziet er niet goed uit! Geen paniek; vaak is houtrot goed te behandelen. Dat kunt u zelf doen of uitbesteden aan één van onze houtrotreparatie specialisten.

Houtrotreparatie bij jou thuis in Gorinchem en omgeving

Wat is houtrot?

In ons vochtige Nederlandse klimaat komt houtrot helaas veel voor. Vocht dringt binnen in het hout en als dit niet snel genoeg kan drogen, ontwikkelen zich schimmels die houtrot veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het gebruik van ongeschikte verf, onzorgvuldig schilderwerk, openstaande verbindingen of problemen met de beglazing. De schimmels vreten zich door het hout tot er niets meer van over is en kunnen ernstige schade aanrichten.  

Hoe herken ik houtrot?

Houtrot wordt vaak pas opgemerkt als veel van het houtwerk is aangetast. Dat is zonde, want het is gemakkelijker te behandelen als het op tijd is ontdekt. Loop daarom uw kozijnen regelmatig na. Kijk vooral goed in de hoeken van het kozijn, want dat zijn plekken waar houtrot vaak bevindt. Zo signaleert u houtrot:

  • Zachte plekken: Druk zachtjes op het hout. Als u een zachte plek tegenkomt, kunt u erop drukken met een hard voorwerp, zoals bijvoorbeeld de achterkant van een schroevendraaier. Veert het hout mee, dan is het hout waarschijnlijk aangetast door houtrot.
  •  Loslatende verf: Een verflaag die loslaat kan ook duiden op houtrot. Controleer uw verfwerk daarom goed op eventuele barstjes, luchtbellen of afbladderen. 
  •  Verkleuring van het hout: Dit is alleen zichtbaar als het hout niet beschilderd is.

Kan ik houtrot voorkomen?

Om houtrot geen kans te geven, moet het hout goed kunnen ventileren en drogen. Controleer eerst de verbindingen en beglazing. Dicht eventuele kiertjes met een elastische, overschilderbare kit. Een goede verflaag beschermt uw kozijnen tegen binnendringend vocht. Let erop dat alle kanten van het kozijn worden geverfd, dus ook de onderkant én de binnenkant. Gebeurt dat niet, dan kan het vocht alsnog binnendringen in het kozijn.

Hoe behandel ik houtrot?

Houtrot kan gelukkig vaak goed worden behandeld, mits het op tijd is ontdekt. Alleen een nieuwe verflaag aanbrengen is helaas geen oplossing; daaronder kan het hout gewoon verder rotten. Houtrot behandelt u zelf in de volgende stappen:

  • Verwijder houtrot met een speciale houtrotfrees, bijtel of verfkrabber. Verwijder daarbij, naast het houtrot, ook ongeveer 1 cm van het gezonde hout zodat er helemaal geen houtrot achterblijft.
  • Gebruik een voorbehandeling zoals een houtversterker, die ervoor zorgt dat houtvuller beter hecht.
  • Breng houtrotvuller aan en strijk het glad met een schoon plamuurmes. Laat het vulmiddel goed drogen en vul eventuele kleine oneffenheden nog op met plamuur. Laat weer drogen (minimaal 12 uur).
  • Schuur het oppervlak goed glad en zet de gerepareerde plek in de grondverf. Schuur de rest van het kozijn licht op.

Houtrotreparatie uitbesteden aan een specialist

Twijfelt u of er sprake is van houtrot? Of hebt u houtrot in uw kozijnen gesignaleerd maar ziet u het niet zitten om de reparatie zelf te doen? De specialisten van Signatuur Wonen helpen u graag, neemt u gerust contact met ons op.

Op zoek naar een totaaloplossing?

Signatuur Wonen is meer dan alleen een schilder in Gorinchem. Naast het schilderwerk kun je namelijk ook bij ons terecht voor houtrot reparaties, het zetten van glas en timmerwerkzaamheden.