Overslaan naar inhoud

Houtrotreparatie


Wanneer u uw kozijnen eens goed bekijkt, ziet u het opeens: kleine zachte plekken of barstjes in het schilderwerk. Dat ziet er niet goed uit! Geen paniek; vaak is houtrot goed te behandelen. Dat kunt u zelf doen of uitbesteden aan één van onze houtrotreparatie specialisten.

Houtrotreparatie bij u thuis in Sleeuwijk en omgeving

Wat is houtrot?

In ons vochtige Nederlandse klimaat komt houtrot helaas veel voor. Vocht dringt binnen in het hout en als dit niet snel genoeg kan drogen, ontwikkelen zich schimmels die houtrot veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het gebruik van ongeschikte verf, onzorgvuldig schilderwerk, openstaande verbindingen of problemen met de beglazing. De schimmels vreten zich door het hout tot er niets meer van over is en kunnen ernstige schade aanrichten.  

Hoe herken ik houtrot?

Houtrot wordt vaak pas opgemerkt als veel van het houtwerk is aangetast. Dat is zonde, want het is gemakkelijker te behandelen als het op tijd is ontdekt. Loop daarom uw kozijnen regelmatig na. Kijk vooral goed in de hoeken van het kozijn, want dat zijn plekken waar houtrot vaak bevindt. Zo signaleert u houtrot:

  • Zachte plekken: Druk zachtjes op het hout. Als u een zachte plek tegenkomt, kunt u erop drukken met een hard voorwerp, zoals bijvoorbeeld de achterkant van een schroevendraaier. Veert het hout mee, dan is het hout waarschijnlijk aangetast door houtrot.
  •  Loslatende verf: Een verflaag die loslaat kan ook duiden op houtrot. Controleer uw verfwerk daarom goed op eventuele barstjes, luchtbellen of afbladderen. 
  •  Verkleuring van het hout: Dit is alleen zichtbaar als het hout niet beschilderd is.

Houtrotreparatie uitbesteden aan een specialist

Twijfelt u of er sprake is van houtrot? Of heeft u houtrot in uw kozijnen gesignaleerd en ziet u het niet zitten om de reparatie zelf te doen? De specialisten van Signatuur Wonen helpen u graag, neem gerust contact met ons op. Door houtrot op de juiste manier tijdig aan te pakken voorkomt u onnodig hoge kosten voor het vervangen van uw kozijnen. 

Kan ik houtrot voorkomen?

Om houtrot geen kans te geven, moet het hout goed kunnen ventileren en drogen. Controleer eerst de verbindingen en beglazing. Dicht eventuele kiertjes met een elastische, overschilderbare kit. Een goede verflaag beschermt uw kozijnen tegen binnendringend vocht. Let erop dat alle kanten van het kozijn worden geverfd, dus ook de onderkant én de binnenkant. Gebeurt dat niet, dan kan het vocht alsnog binnendringen in het kozijn.

Hoe behandel ik zelf houtrot?

Houtrot kan gelukkig vaak goed worden behandeld, mits het op tijd is ontdekt. Alleen een nieuwe verflaag aanbrengen is helaas geen oplossing; daaronder kan het hout gewoon verder rotten. Houtrot behandelt u zelf in de volgende stappen:

  • Verwijder houtrot met een speciale houtrotfrees, bijtel of verfkrabber. Verwijder daarbij, naast het houtrot, ook ongeveer 1 cm van het gezonde hout zodat er helemaal geen houtrot achterblijft.
  • Gebruik een voorbehandeling zoals een houtversterker, die ervoor zorgt dat houtvuller beter hecht.
  • Breng houtrotvuller aan en strijk het glad met een schoon plamuurmes. Laat het vulmiddel goed drogen en vul eventuele kleine oneffenheden nog op met plamuur. Laat weer drogen (minimaal 12 uur).
  • Schuur het oppervlak goed glad en zet de gerepareerde plek in de grondverf. Schuur de rest van het kozijn licht op.

Op zoek naar een oplossing voor houtrot?

Wilt u zelf houtrot behandelen? In onze webshop vindt u daarvoor diverse materialen en handige pakketten waarmee u meteen aan de slag kunt. Natuurlijk kunt u altijd bij ons terecht voor advies. 

Laat u uw houtrot liever behandelen door een professional? De specialisten van Signatuur Wonen staan voor u klaar.  We vertellen u graag over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op of maak hieronder een afspraak om langs te komen in onze winkel in Sleeuwijk.